lördag 19 oktober 2013

23.40 lördag...

...och nu sätter jag mig med redigeringen igen = mitt liv i ett nötskal just nu. Crazy Life....but a good one! Mitt manus har från början haft en del 1 och en del 2. Den första delen har nu ökat med 26 sidor (!). Om jag har förstått det rätt så brukar de flesta manus behöva minska i sidantal under redigering. Stryk, stryk, stryk. Så är det inte i mitt fall och kanske det är därför jag sliter lite i mitt hår av redigeringsångest. Min redigering i detta läge handlar om att dyka djupt in i storyn igen - DJUPARE än tidigare.

Jag har med andra ord varit för snabb. Tagit för stora kliv in i scenerna istället för att låta dem byggas upp steg för steg. Min redaktör använder orden "plantera tidigare". Det är det jag gör nu. Planterar. 26 sidor hittills.

Nu i natt ska jag fortsätta att lösa problem nummer två. Nämligen att ta bort onödiga sidohistorier. Det betyder - trycka på delete-knappen och hålla den där ett tag medan sida efter sida, karaktär efter karaktär försvinner. Sedan ska jag använda utrymmet och energin till att fördjupa mina huvudkaraktärer och GESTALTA mer. Jag låter Elisabet Norins ord om detta från boken "Tre enkla regler finns inte - en romanskola" få leda vägen:

"Gestaltning, att skriva gestaltande, handlar om att du visar, inte berättar eller värderar, det som sker i texten. Det handlar om att våga släppa krafter lösa, att skapa karaktärer och världar, att våga hålla fram dem för läsaren att själv göra sina tolkningar."

Ups...nu blev klockan 00.15. Nu kör vi...!
7 kommentarer:

 1. Jag ler och känner igen mig; gestaltning. Det är inte så himla enkelt men när man väl kommit på det, då funkar det.
  Vad spännande det ska bli att läsa din debutroman när den är klar och står i bokhandelns hyllor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja det känns som om man drömmer om gestaltning nu...:-)

   Radera
 2. Det är så kul att följa med på din resa! Och ser verkligen fram emot din roman! (f.d. Annis skrivarblogg).

  SvaraRadera
 3. Tack! Våren 2014 ges den ut. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu hittade jag till din nya sida!!!! Har skrivit några rader där! Stort grattis än en gång!!!

   Radera