fredag 11 oktober 2013

Nystart och redigeringsångest

Nytt utseende på bloggen och nystart!

Bloggen blir nu mer av en "bakom boken blogg", där ni får följa med i allt det som händer i denna del av bokresan - från antaget manus till färdig bok. Kommer att dela med mig av tips och inspiration som jag hoppas kan vara av nytta för alla er som skriver!

Men först....jo, jag var på bokmässan, jo, det var fantastiskt, jo, jag träffade min otroligt jordnära och trevliga förläggare, jo, jag bjöds på författarlunch av förlaget och jo, jag träffade massor med underbara människor och köpte härliga böcker OCH fick sjukt ont i fötterna. De höga klackarna på stövlarna var sisådär...

Men det viktigaste av allt, jag träffade min redaktör. Detta är en redaktör som arbetar för flera av de stora förlagen och även kopplas in av Massolit.

Jag säger bara ....OJ.

Hon såg hur hela manuset skulle kunna lyfta sig ett snäpp. Genom att ta bort alla onödiga sidohistorier och fördjupa grundstoryn. Med andra ord - inget litet grammatiskt pet hit och dit utan bara dyka in i storyn och ta bort i ena änden och fylla ut i andra.

Hon har helt klart rätt. Det skulle bli en bättre bok då.

= redigeringsångest.

Ibland när man läser författarbloggar dyker det upp ett litet inlägg typ "Jag försvinner in i redigeringsbubblan - ses igen om en månad." Det ligger ett skimmer av författarromantik över det.
Men det är inte en rosa bubbla. Oh no. Det är panikartat och skräckfyllt. Det är muskelinflammation från nacke till lår av dygn framför datorn. Stressen är konstant (eftersom man ska åstadkomma underverk på några veckor) och det sociala livet obefintligt. Alla skrivande människor är verkligen värda champagnemingel i överflöd när de nått i mål.

På bokmässans författarlunch berättade författare 1 att han hade fått redigera bort 200 (!) sidor i den bok som släpptes tidigare i år, författare 2 berättade att han nuförtiden matar in en massa extra sidor i manuset som han egentligen inte tycker är så bra eftersom han då bara kan plocka bort dem i redigeringen, författare 3 sa att han slåss med näbbar och klor för att redigera så lite som möjligt i ursprungsmanuset.

Nu ska jag massera min nacke lite och fortsätta. I nästa inlägg ska jag berätta om en av de stora förändringar som jag gör i mitt manus och som definitivt kommer att förbättra slutresultatet.

Då dyker jag in här igen - ses snart!
 

3 kommentarer:

 1. Åh, nytt utseende och allt! Och vilken fin profilbild! :-) Härligt inlägg, själv tycker jag redigering är riktigt roligt, - än! Har själv inte fått göra någon sådan mardrömsredigering, kan tänka mig att det är lite stress inblandat i det... Men det fixar du! Pepp pepp. Ser fram emot att läsa nästa inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, vad skönt att höra att redigering inte alltid är en "nära döden upplevelse":-)
   Detta kaos har ju gjort ett jag inte hunnit läsa din bok ännu. Desto skönare den dagen jag verkligen kan göra det. Ser fram emot 90 minuter, ett glas vin och fötterna på sofflocket!

   Radera
 2. Det är så spännande! Stort lycka till!

  SvaraRadera