fredag 10 januari 2014

Ut ur redigeringsbubblan!

Nu har manuset skickats tillbaka till redaktören för ännu en genomgång. Det känns just nu som om jag har genomgått Romanskola 1 och Romanskola 2 på en och samma gång. Så otroligt mycket jag har lärt mig under denna resa.

Inte minst om de där klassikerna...
...gestalta - alltså "show, don´t tell".
...att inte slösa med ord. Ta bort, ta bort, ta bort - så kommer det viktiga fram.

I en annan blogg skrevs det om författare som levererat en viss kvalité på ett förlag och bättre/sämre på ett annat. Jag är övertygad om att det har med redaktören att göra. Jag har förmånen att få jobba med en erfaren redaktör som jobbar för flera stora förlag. Det märks. Och är lite läskigt ibland. Hon vågar kratta bort allt ogräs. När det gäller mitt manus så gick hon inte bara in och petade i språket utan tyckte från allra första början att jag skulle ta bort sidokaraktärer och fördjupa huvudkaraktärerna. Jag fick dyka in i karaktärerna igen, på ett ännu djupare plan. Det lustiga var att då blev manuset så som jag tänkt det i huvudet.

I nästa blogginlägg ska jag berätta om redigeringsrunda nummer 2 och mitt feelgoodfilmsyndrom...

8 kommentarer:

 1. Yuhuu, vilken fantastisk upplevelse. Det är precis det jag önskar för mitt manus 3. Jag tror det skulle vara jättebra för det med just den sortens behandling. :) Någon som ser, vet och inte är rädd för att säga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är lite läskigt men såååå värdefullt!

   Radera
 2. Jag vill OCKSÅ ha en redaktör!
  Och ett förlag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh, jag håller tummarna hårt för att det blir så!!

   Radera
 3. Jag tror också att redaktören spelar stor roll i författarens utveckling. Som du säger har ju redaktören ganska mycket att säga till om, på gott och ont, och förhoppningsvis har de så pass stor erfarenhet att de vet vad som funkar och inte. En bra redaktör som också kan förklara varför man bör göra vissa ändringar blir ju även en lärare!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, man själv har ju sin berättelse i huvudet. En bra redaktör fångar upp den berättelsen och ser till att den fastnar på sidorna. Jag tror att man ofta - som debutant- har en benägenhet att skriva läsarna lite "på näsan". Det har min redaktör varit duktig på att fånga upp genom att kludda i kanten: Låt läsaren tänka själv!

   Radera
 4. Det är verkligen en ständig utbildning. Det måste vara otroligt värdefullt med sådan hjälp på vägen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, verkligen! vi får ta en kaffedejt någon dag så ska jag dela med mig av tips som kanske också du kan ha nytta av!

   Radera