måndag 5 december 2011

Jag är lite nyfiken...

...ni som skrivit flera bokmanus, finns det en tydlig röd tråd i dessa? Handlar de om samma sorts människor? Samma typ av problem/situationer/känslor? Eller skiljer sig manus ett helt från manus två?

Den idé som dykt upp i mitt huvud är inte på något sätt en fortsättning på mitt första manus men jag känner absolut att det finns likheter. Nu vet jag ju i och för sig inte om det blir mer än en tanke av det men ändå...

Just nu låter jag denna andra manusidé helt enkelt bara gro i huvudet. Väntar in rösterna som berättar. Ska köpa ett riktigt fint litet block så att jag kan pränta ner alla idéer och detaljer när de dyker upp. Det gjorde jag aldrig med mitt första manus. Berättelserna kom på hundpromenaderna och sattes på plats när jag placerade mig vid datorn. Men det känns som om denna nya historia är mer komplex. Vi får väl se vad som händer, jag är inte helt säker på att detta är rätt spår att följa nu, tiden får utvisa.

Mitt första manus har som sagt skickats till lektör. Jag har inte öppnat upp det sedan jag skickade iväg det. Vill vänta in hennes kommentarer innan jag börjar peta. Men igår kväll kunde jag knappt somna eftersom jag låg och funderade över om jag borde skrivit i jag-form istället för i tredje person...lika bra att jag håller manuspärmen stängd med andra ord...

Lite meditation skulle man behöva...för att låta alla manustankar landa istället för att röra till dem ännu mer.

6 kommentarer:

 1. Åh, detta undrar jag också! Jag har nyss skrivit klart mitt ungdomsmanus, det är det första jag har sammanställt även om jag börjat på många, många dessförinnan så egentligen är jag inte rätt person att svara på detta. Men, jag verkar onekligen ha svårt att släppa karaktärer. Min nuvarande huvudperson föddes i ett annan manus, då som bifigur, det kändes omöjligt att inte låta henne få en egen plats. Och när jag nu funderar på nästa är jag tämligen säker på att jag vill låta en av karaktärerna från det färdiga manuset förvandlas till huvudperson i det nya.

  Det handlar absolut inte om "fortsättning följer", men jag tror att det kommer finnas stora likheter i stil och tema.

  SvaraRadera
 2. Jag tänker väldigt mycket på den röda tråden, just för att det var lite min akilleshäl tidigare, avsaknaden av röd tråd. Så ja, röd tråd behöver jag ha!

  När det kommer till skillnaden/likheter mellan olika manus, så är mina karaktärer oftast rätt olika, men jag har märkt att i alla mina manus finns det en underton av "Var ärlig mot dig själv och försök inte vara någon annan". Var inte alls meningen, men jag hittar samma undertext i samtliga av mina manus.

  Genomskådad.

  SvaraRadera
 3. Hm, det har jag inte tänkt på (än). Mitt andra manus handlar inte alls om samma personer som det första, eller tar upp liknande problem eller situationer, så jag måste nog svara nej.

  SvaraRadera
 4. Mitt andra manus är en helt annan berättelse än mitt första manus. Men ändå finns det mycket längtan och saknad i båda, så en liten tunn röd tråd finns det nog mellan dem i alla fall :)

  SvaraRadera
 5. Mina två vuxenmanus har en röd tråd på det sättet att det handlar om dumma män och starka kvinnor. ;)

  Mina två barnmanus har en röd tråd på så sätt att djur spelar en stor roll i dem.

  Men alla fyra manusen skiljer sig verkligen åt i historien, ingen röd tråd där alls.

  SvaraRadera
 6. Hej! HIttade just din blogg via Hanna Lans. Skrev just om mitt sätt att skriva, att följa upp tidigare böcker. Kul att det är barnbok på gång för din del! Skriver själv på barnboksserie i tre delar, där en röd tråd onekligen behövs. Kommer helt klart att följa din blogg och du är välkommen att titta in i min!

  SvaraRadera