måndag 2 december 2013

Måndag med Fredrik Backman

Det blev en ovanligt trevlig måndag igår. Först tapas och vin med fin vän, sedan författarkväll på bokhandeln Killbergs i Helsingborg med Fredrik Backman. Vi är inte så bortskämda med författarevenemang här i söder - märkligt egentligen med tanke på hur många bra författare som har anknytning hit...

Fredrik var pratglad, rolig, öppen och bjöd otroligt mycket på sig själv som författare och människa. För mig som just nu snubblar fram på mina första ostadiga steg som "författare" så var det en befrielse att få lyssna till en författare som så frikostigt bjuder på sitt förhållande till branschen och ger små glimtar av sin skrivvärld.

Han inledde med att berätta om den långa lista på titelnamn som avverkats innan det slutligen blev "Min mormor hälsar och säger förlåt" - och förlagets/bokhandlarnas vånda över detta långa och besvärliga namn. Jag drog en suck av lättnad. Den sågade titellista som jag jobbade med var inte ens hälften så lång. Puh..

Det som verkligen grep tag i mig under kvällen var Fredriks förhållande till sina karaktärer. Han kände sina karaktärer utan och innan och berättade om dem som om det var personer han verkligen kände. Han vet hur de tänker, tycker och agerar i olika situationer. Jag har en hel del att lära av det, att våga gå ännu djupare.

Ni som själv skriver...vilka författare tycker ni skapar karaktärer med det där lilla extra?


2 kommentarer:

  1. Jag har aldrig läst hans böcker, inte riktigt min grej, men jag tycker David Nicholls är bra på det där med karaktärer. Och Så är jag väldigt förtjust i karaktärerna i Montalbano-böckerna av Andrea Camilleri, vet inte om det har med att den även går som tv-serie att göra, men de känns alltid så himla verkliga.

    SvaraRadera
  2. Okej, min mormor hälsar och säger förlåt är den finaste boken.
    Och mormor är den finaste mormorn

    SvaraRadera